Arcfiatalítás műtét nélkül

Arcfiatalítás, ránctalanítás céljára a plasztikai sebészeti gyakorlatban egyszerűbb, műtéti beavatkozást nem igénylő módszer a hialuronsavval és a botoxszal történő kezelés. Ezek az arcfiatalítási eljárások nyomtalanok, nem járnak műtéti hegekkel, mert injekciós kezelések. Elvégzésük után jó esetben szinte azonnal emberek közé lehet menni, kis elszíneződés esetén néhány órával a kezelt területet le lehet sminkelni.  

A jó minőségű hialuronsav másfél - két év alatt bomlik le (vízzé) és jelenléte során serkenti a bőr kötőszöveti rosttermelő sejtjeit, melyek az inger hatására több kollagénrostot és elasztikus rostot termelnek. Az anyagok hatása másfél - két év múltán megszűnik, így beadásukat a hasonló hatás eléréséhez esetén újra ismételni kell. Általában évente szoktunk hialuronsavas kezelést frissíteni.  A botoxos kezelést félévente lehetséges. A botox egyáltalán nem "ördögtől való szer, hiszen az erőteljes és zavaró dinamikus ráncok kialalulásának és egyes kontúrdeformitások megelőzéséhez, tompításához elengedhetetlen az arc mimikai izmai túlmozgásának csillapítása, vagy megszűntetése, és ez csak az izommozgás kontrollált gátlásával érhető el. Ez a gátlás a hialuronsav lebomlását is csökkenti, ezáltal a botox potencírozza és udőben elnyújtja és fokozza a hialuronsavas arckezelések hatását. Mind a hialuronsavnál, mind a botoxnál elmondható, hogy a jó helyre, a jó mennyiséget és a jó minőséget juttatva nagyfokú páciens elégedettséget érhetünk el. Ezt mutatja ezen beavatkozások világszerte óriási népszerűsége.

Kiemelendően fontos, hogy ezen beavatkozásokat célszerő elsősorban plasztikai sebészeten végeztetni, mivel itt garantálható leginkább az arcfiatalításhoz szükséges anatómiai tudás, sebészeti gyakorlat és művészi szemlélet. 

A hialuronsavas kezelés

A hialuronsav ideális megoldás mindazoknak a 25 év feletti nőknek és férfiaknak, akik egy természetes, biztonságos eljárással szeretnék megőrizni fiatalságukat; korrigálni apróbb szépséghibájukat.

A hialuronsav az emberi szervezetben is természetesen előfordul. Szövetbarát anyag és ennek megfelelően bontódik le. A feltöltés során tű segítségével hialuronsavat juttatunk be a bőr alá a szükséges területre. A bejuttatott hialuronsav 10-szeres mennyiségű vizet köt meg, így kitölti a ráncokat és hidratálttá teszi a bőrt. A nagy viszkozítású hialuronsav a mély térfogati töltéseknél a középarc és a járomív területét szinte implantátumként emeli meg, ellensúlyozva ezzel az öregedés folyamatát. Felszívódási ideje alapanyagtól függően kb. 12-24  hónap. Az első ismétlést általában érdemes egy év elteltével elvégezni, majd egyre ritkábban van rá szükség.

Kinek és milyen arcterületen ajánlott a hialuronsavas kezelés ?

 • Annak, aki az arcon, pl. a száj körül található ráncoktól kíván megszabadulni
 • aki teltebb, kifejezettebb kontúrral rendelkező ajakra vágyik
 • akinek az öregedés hatására megereszkedett az arcközepe, a járomív tájéka fesztelenebb lett
 • akinek a szeme körül mély árok és karika látható
 • aki mély, az orrtól az ajakig futó orrszárny -szájzúg (ún. nasolabialis) redővel rendelkezik
 • akinek olyan bemélyedt heg található az arcán, melyet korrigáltatni szeretne

Milyen eredmény várható a hialuronsavas ráncfeltöltés után?

 • a ráncok és statikus kontúrdeformitások mélységét a hialuronsav csökkenti, feltölti, kisimítja
 • szem alatti karika ill. árok javul, vagy észrevétlenebbé válik a hialuron hatására
 • az ajkakat megnagyobbítja és határozottabbá teszi azok kontúrját
 • az orrszárny-szájzug redő mélységét csökkenti és azt feltölti a hialuronsav
 • feltölti a korábbi pattanások/ bárányhímlő által okozott kisebb hegeket, egyenetlenségeket
 • az individuális karakterisztikus vonásokat nem változtatja meg

Hány ampullára, mekkora dózisra és milyen intenzív kezelésre van szükség?

Érdemes kezelési tervet készíteni a kezelőorvossal és azt követni. Minél kevesebb a meglévő ránc az arcon, annál kevesebb anyagra és intenzív kezelésre van szükség.

Hogyan történik a hialuronsavval történő kezelés és mennyi ideig tart?

A kezelés az érzéstelenítést és a bőrfertőtlenítést követően kb. 20-30 percet vesz igénybe és utána vissza lehet térni a napi teendőkhöz.

Mik a kezelés utáni teendők?

Érdemes a kezelést követően hűtőzselével hűteni az adott területet és kerülni annak fogdosását, nyomogatását. Az érzéstelenítést követő 2-3 órában, míg vissza nem áll teljesen az arc és pl. az ajkak érzékelőképessége, fagyos vagy forró ételt fogyasztani tilos. Érdemes kerülni az extrém hideget és meleget, illetve a szoláriumot, valamint a kozmetikai eljárásokat a kezelést követő 1-2 hétben.  Pár napig sportolástól is tartózkodjunk és kerüljük a nehéz fizikai munkát. Nagyobb duzzanat esetén érdemes néhány napig gyulaldáscsökkentőt bevenni (pl. Panadol). Pataki doktor és Magyar doktornő rendszerint egy kontrollra (arcmesszírozásra) vissza szokta kérni a pácienseket.

Melyek a lehetséges szövődmények?

A kezelt területen duzzanat, fájdalom, piros vagy fehér folt, elszíneződés, viszkető érzés, csomóképződés alakulhat ki. Ezek a tünetek rendszerint egy hét alatt elmúlnak.

Kezelés botulinum toxinnal (botoxszal) 

A botox ideális megoldás mindazoknak, akik szeretnék korrigálni, csökkenteni a már kialakult ráncokat a szem körül, a szemöldökök közt vagy a homlokon. Amennyiben túl erősnek tartja a mimikáját, a botox-kezeléssel ezt is lágyabbá teheti. A mindennapi mimikában ezek az izmok nem játszanak szerepet, nem adnak információt, tehát nem kell attól tartani, hogy arcunk kifejezéstelenné válik.  Ilyen csak akkor történhet, ha nem megfelelő mennyiséget jutattnak a nem megfelelőe helyre, nem megfelelően képzett szakemberek.
Az érintett izom akaratlagosan egyre nehezebben mozgatható, majd megszűnik a "túlmozgása", ezután a bőr hetek alatt látványosan kisimul.

Mit tanácsos és mit nem tanácsos tenni a beadást követően?

A beadás után 4-5 óráig nem tanácsos lefeküdni, mert a gravitáció hatására a szer elvándorolhat, másutt fejti ki hatását, mint kívánjuk. 3 napig nem szabad erőltetni az érintett izmokat, illetve néhány napig tartózkodni kell a szoláriumtól és szaunától, illetve minden olyan tevékenységtől, ami a kezelt felület melegedésével jár, mert gyengíti annak hatását.
A kezelést követően 48 óráig nem szabad a szem felé masszírozni a kezelt területet.
A ránctalanítás után 6 órán keresztül a nehezebb fizikai munka, vagy a hajolás kerülendő, a kozmetikai kezeléseket pedig tanácsos 1-2 hétig mellőzni.

Meddig tart a botox hatása?

A botox hatása 2-3 nap után kezd kialakulni, a végleges eredmény eléréséhez azonban kb. 10 napra van szükség és átlagosan 4-6 hónapig tart.
Sem a homlokunkat, sem pedig a szemöldökünket nem tudjuk teljesen összevonni, a külső szemzúg szarkalábai csökkennek, valamint a nyakon előemelkedő redők és a szájzug barázdái is halványodnak.
Orvosi tapasztalatok alapján, az ismételt botox kezelések hatása még hosszabb ideig tart, mint tartott az első kezelés alkalmával, ugyanis amíg sima a bőr, vagyis nem képződik naponta több ezer új ránc, addig a ránc alatti szövet regenerálódik, újratermelődnek a bőr rugalmasságáért felelős sejtek. Így a kívánt eredmény fenntartásához a jövőben egyre ritkábban lesz szüksége a botox kezelésre.
Ha nem szeretné megismételni a kezelést az arc ráncai ugyanolyanok lesznek a kezelés hatásának megszűnésével, mint a botox kezelés előtt.

Hogyan történik a botoxos kezelés?

A botox kezelés előtt kivizsgálás nem szükséges és a beavatkozás érzéstelenítést sem igényel.
A kezelés során egy nagyon vékony tűvel a megfelelő mimikai izomba és megfelelő mennyiségű tisztított, hőkezelt botox hatóanyagot fecskendezünk be. A létező legvékonyabb tűvel beadva alig érezhető, amint igen kis mennyiséget adunk az izomba.
Az izmok húzása gyengül, így a felettük lévő bőr magától kisimul, tehát a hatóanyag az izomfunkció kiiktatásával a ráncok okát szünteti meg.
A beavatkozás gyors és egyszerű, nem tart tovább 15-20 percnél. Általában a kezelt területtől függően 5-15 szúrásra van szükség.
A kezelés után rögtön, nyugodtan elhagyhatja a rendelőt.

Milyen kellemetlenségekre lehet számítani?

A tű okozhat kisebb-nagyobb kapilláris-sérüléseket, melynek következményeképp véraláfutások alakulhatnak ki.
A szúrások helyén apró sebek, duzzanatok jelentkezhetnek. A szemöldök közti terület és/vagy homlok kezelése után 2-3 nappal szem-körüli ödéma (vizenyő) alakulhat ki, mely helyi hűtésre 1-2 nap alatt megszűnik.

Van-e valami mellékhatása a botoxos kezelésnek?

Nincs ismert maradandó mellékhatás a kezelést követően. A komplikációk ritkák, de nagyon ritkán előfordulhat a közeli izmok paralízise, mely ideiglenes funkciócsökkenést okozhat.

Utókezelés

Pácienseinknek a ZO Skin Health by Zein Obagi termékeinek használatát javasoljuk. A széleskörű palettáról arctisztítót, bőrradírt, nappali és éjszakai krémet, szemkörnyékápolót és különböző szérumokat is lehet választani az egyéni igényeknek megfelelően, amelyeket rendelőnkben is megvásárolhatnak.

zo skin health zein obagi