Hasplasztika

Az elhízás, a nagymértékű hirtelen fogyás, a terhesség, a szülés, a hormonális változások, a korábbi műtéti beavatkozások és a kor előre haladta, a hasfal elváltozásaihoz vezethetnek, melyek érintik a bőrt, a bőralatti zsírszövetet, és a hasfalat is.

A bőrön kialakuló terhességi csíkok, és a deformitások az esztétikai problémán túl, gerincbántalmakat, az összefekvő bőrterületeknél bőrbetegségeket és pszichés zavarokat is okozhatnak.

A mai modern orvoslásban a plasztikai sebészet már célzottan tudja kezelni ezeket a problémákat.
A cél a has, alhas alakjának helyreállítása, a hasfal megfeszítése és, ha szükséges a hasi zsírfelesleg egy részének eltávolítása és az eredetit megközelítő állapot helyreállítása.

Terhesség esetén a szülést követően vagy nagyfokú fogyás befejezése után egy évvel végezhető hasplasztika, mert addig spontán javulás lehetséges.

Hogyan történik a műtét?

A has esztétikai műtéte előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas röntgen és néha hasi ultrahang.

A műtét többnyire gerincvelői érzéstelenítésben vagy altatásban zajlik, körülbelül 2-3 órát vesz igénybe.
Az alhason ejtett metszésből a has bőrének felpreparálása, szükség szerint a köldök körbemetszése, a bőrfelesleg eltávolítása, ha kell, a hasfal közepének összevarrása, majd a megfeszített bőr varrása történik.
Amennyiben a köldök is körbemetszésre került, úgy azt új helyére kivarrjuk. A heget úgy tervezzük, hogy a viselt fehérnemű, fürdőruha eltakarja.

Hasplasztika után mindig szükség van 1-2 napig, egy vagy két ún. drainre, azaz szívócsőre, ami a bőr alatt összegyűlő savót, esetleg vért kivezeti. A hasplasztikai műtét végén nyomókötést illetve fűzőt helyezünk fel.

Mi várható a műtét után?

A plasztikai műtétet követően általában 48 órát kell a klinikán tölteni. Az otthoni ápolás megszervezése, az utasítások betartása a páciensre hárul. 6 hétig haskötő vagy speciális "hasplasztika-ruha" viselése javasolt. Különösen fontos ez a hasfal összevarrása után, mert ez tehermentesíti a varratot, amíg a belső hegesedés át nem veszi a szerepét. Tekintettel, hogy a beavatkozás viszonylag nagy területen történik, ezért antibiotikum, fájdalomcsillapító szedése javasolt. A draincsöveket általában 48 óra elteltével távolítjuk el, ezután a beteget kísérővel hazabocsátjuk. A bőrvarratot két hét után szoktuk eltávolítani.

A végeredmény azonnal látható, de a végleges esztétikai eredmény csak hónapokkal a műtét után alakul ki, amely utáni heg a kétrészes fürdőruhából éppúgy nem látszik ki, mint a bikiniből. Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a plasztikai sebészeti műtéttől számított egy évig ne érje se napfény se szolárium fénye a heget, mert a metszés helyének napoztatása a heg deformálódásával járhat. A sportot, nagyobb fizikai megterhelést érdemes legalább 8 hétig kerülni.

Lehetséges szövődmények

A szövődmények közül megemlítendő a savóképződés, műtét alatti vérvesztésből eredő gyengeség, aluszékonyság, sebfertőzés, a felületes bőridegek sérülése miatti érzészavar. Késői szövődmény lehet a hipertrófiás vagy keloidos heg.

Társadalombiztosítás általi támogatás

Társadalombiztosítás általi támogatás (TB) hasplasztikára 35 feletti induló testtömeg-index esetén jár, abban az esetben, ha ez legalább 10 egységgel csökkent (45 fölött 12 egységgel). A számításhoz kell tudni induló testtömegét és testmagasságát, ezt követően lehetne kiszámítani, hogy mennyire kell lefogynia! A szülés, ill. fogyás előtti orvosilag is dokumentált testsúlyára van szükség.

A hasplasztikai műtétet követően a hölgyek a felépülési folyamatot követően visszanyerik önbizalmukat.

Címkék: