Mellnagyobbítás

A női mell a nőiesség egyik legfőbb szimbóluma. Mérete, alakja és állaga alapvetően meghatározza, hogy egy hölgy mennyire érzi jól magát a bőrében. A mell térfogatának, formájának és feszességének javítása sokat segíthet a testi-lelki harmónia elérésében – ám ez a mai napig kizárólag a plasztikai sebészet eszköztárával lehetséges.

Mellnagyobbításra akkor van szükség, ha a mell eredendően túl kicsi – tehát alulfejlett –, vagy pedig fogyás vagy szoptatás miatt veszített a teltségéből. Ilyenkor az implantátum-beültetés és a sajátzsír-visszatöltés alternatívája közül lehet választani, illetve ezek akár kombinálhatóak is – szükség esetén mellfelvarrással kiegészítve.

Mellnagyobbítás, mellplasztika szilikon implantátummal

A beavatkozást az emlők teljes kialakulását követően, tehát a pubertáskor után – 18 éves kor fölött – javasolt elvégezni. Sokan már néhány esztendőn belül jelentkeznek a műtétre, mert ekkor válik nyilvánvalóvá, hogy az átlagosnál vagy az alkatukhoz illőnél kisebb, fejletlenebb maradt a mellük, miután a mirigyállomány természetes növekedése befejeződött. Az aszimmetria hasonlóan korán észrevehető rendellenesség, aminek a korrekciója súlyos esetekben akár hamarabb is korrigálható. Mellnagyobbítás során – történjen az bármilyen módszerrel – az aszimmetria helyrehozatala is megtörténik. A 25-45 éves korosztályból is sok páciens kerül ki, akiknek egy vagy több szülés után visszafejlődött a mirigyállományuk, valamint keblük veszített a teltségéből. Felső korhatár nincs – egyre többen fordulnak hozzánk a 45 év feletti hölgyek közül is.

Mellnagyobbításhoz klinikánkon kizárólag prémium kategóriás, élettartam-garanciás kohezív szilikongél implantátumokat használunk, ami azt jelenti, hogy az anyag nem „öregszik el”, így emiatt nincs szükség rendszeres időközönkénti cserére, ráadásul természetes látványt és tapintást is nyújt. Ezek az implantátumok több mint 100 minőségellenőrzési ponton mennek keresztül a világ legjobb, legmegbízhatóbb gyártóinál. A megfelelő darab kiválasztásánál mindig a hozzánk forduló hölgyek alkatát kell figyelembe vennünk, amelyhez a túlnyomó többségnél anatómiai implantátum illik. Ennek beültetése technikailag jóval nagyobb kihívást jelent, de a világ vezető plasztikai sebészetein nem véletlenül használják így is egyre gyakrabban a tökéletes végeredmény érdekében.

A személyes konzultáció és a megelőző vizsgálatok után (vérvétel, EKG, mellultrahang vagy mammográfia) nagyjából 1-1,5 órás műtétre kerül sor, amely alatt egy kicsi, 3-5 cm-es mell alatti redőben ejtett metszésen át helyezzük be az implantátumot – többnyire a felső 2/3-át izom alá, az alsó harmadát pedig mirigyállomány alá. Ez az ún. dual plane technika, mely a legtöbb páciensnél a legtermészetesebb eredményt biztosítja. Klinikánkon több mint ezerféle implantátum közül választjuk ki a megfelelőt: létezik csepp alakú (anatómiai), kerek, sőt ovális is; mindenféle méretben, projekcióval és borítással. A dual plane mellett a forradalmi multiplane reshaping technikát is alkalmazzuk: a széles mellizom oldalsó részeinek elvékonyításával (nem pedig átvágásával, mint a dual plane-nél) vízszintesen és függőlegesen is optimális helyzetbe hozzuk az emlőállományt, speciális szövetkímélő megoldással. 

Mellnagyobbítás saját zsírral

A sajátzsír-átültetés lényege, hogy a pácienssel közösen kiválasztott más testtájról (többnyire a hasról, a derékról vagy a combokról) szövetkímélő technikával leszívott zsírt egy speciális eljárással feldolgozzuk, majd cseppenként juttatjuk vissza a testbe, mégpedig a mell körüli zsírszövetbe – esetenként a mirigyállományba vagy amögé. Az így beültetett zsír 60-80%-a tapad meg, és enyhébb méretbeli aszimmetria is korrigálható vele. Ez a ma már bizonyítottan biztonságos technika maradandó eredményt ad, aminek a véglegességét csupán a testsúlyváltozás befolyásolhatja. A saját zsírral végzett mellnagyobbítás nem hordoz nagyobb kockázatot, mint az implantátumos. A keblek mérete és formája azonban nem alakítható olyan mértékben, mint implantátum beültetésével. A beavatkozás a plasztikai sebész részéről komoly tapasztalatot igényel!

Kompozit mellnagyobbítás

Az implantátum és a sajátzsír-technika egy műtét alatt történő alkalmazása. Noha a két módszerrel önmagában is természetes eredmény érhető el, bizonyos esetekben indokolt saját zsírszövetekkel elősegíteni az implantátum „kitapadását” a szövetekhez (például amikor alkati sajátosságok miatt fennállna a veszély, hogy látszhatnak az implantátum kontúrjai). Ennek lehetőségét a konzultáción kell mérlegelni.

Mellfelvarrással kombinált mellnagyobbítás

Mind az implantátumos, mind pedig a sajátzsír-beültetéssel végzett mellnagyobbítás kombinálható egy időben elvégzett mellfelvarrással. Enyhe megereszkedésnél elképzelhető, hogy a két mellnagyobbító technika valamelyike már önmagában is segít, máskor viszont belső (tehát az implantátum behelyezésére ejtett metszésből elvégzett) vagy külső mellfelvarrásra lehet szükség. Utóbbi történhet ún. vertikális (a mellbimbótól a mell alatti redőig vezető) vagy fordított „T” metszésből (vertikális metszés a mell alatti redőben ejtett vízszintessel kiegészítve). Mellfelvarrás során helyreállítjuk a meglazult mellállomány feszességét, és a bimbó-bimbóudvar komplexumot a megfelelő magasságba emeljük. A mellnagyobbítással kombinált mellfelvarrás a plasztikai sebészet egyik legnagyobb gyakorlatot, precizitást és ügyességet igénylő műtétje. A beavatkozás akár súlyos esztétikai problémát jelentő fejlődési rendellenesség (pl. tubuláris vagy csőmell) korrekciójára is alkalmas.

Mellnagyobbítás után

Valamennyi beavatkozás után egy éjszakát kórházban kell tölteni. Az első napok ödémával, feszülésérzettel és egyéb kis kellemetlenségekkel járhatnak, de mindez csak átmeneti probléma, és hamar megszűnik. Addig is pihenéssel, fájdalomcsillapítóval és jegeléssel enyhíthető. Varratszedés két hét múlva várható, amennyiben nem szívódik fel. Pácienseink extra erős tartású, kényelmes kompressziós melltartót kapnak ajándékba, melynek hordása hat hétig javasolt. Az autóvezetést két hétig kerülni kell, mert a vele járó mozdulatok igénybe veszik a mellizmot, a sportolást pedig minden megerőltető tevékenységgel együtt hat héten át szüneteltetni szükséges. Az UV-sugárzás elkerülése is kiemelten fontos, mert hátráltathatja a sebgyógyulás folyamatát, és hegképződési zavarokhoz vezethet. A beavatkozás után rendszeres kontrollra hívjuk pácienseinket, aminek gyakorisága a műtét fajtájától és egyéni alkati tényezőktől függ.