Szemhéjplasztika

A  szemkörnyék

Arcunk leglágyabb bőrterülete a szemkörnyéken található. Zsírszövet alig, vagy egyáltalán nincs a hám alatt, annál dúsabb viszont az érhálózata, a nyirokkeringése és a mozgása. Emiatt ez az a terület, ahol a leghamarabb kezd el látszani a bőr állagromlása, kollagénvesztesége, itt jelennek meg a szarkalábak. Lágy szöveteinek köszönhetően könnyen püffedtté válik, vagy éppen beesik.

Nagyon érzékeny a helytelen életmód hatásaira is (stressz, elégtelen alvás, helytelen táplálkozás, alkoholfogyasztás, dohányzás), melyeket kerülve egy jó darabig késleltetni lehet a gondokat. De sajnos van néhány alkati vonás is, ami akár már 20 évesen esztétikai problémát jelenthet a szem környékén: például a mély könnyárok, alulfejlett arccsont, vagy a szemkörüli bőr fokozott pigmentációja, lecsúszó szemöldök, előeső, vagy éppen megfogyatkozó szemgödri zsírállomány.  És bizony a szemkörnyék milyensége meghatározó jelentőséggel bír az arc összmegjelenésében.

Jó hír azonban, hogy a dús érhálózatnak és a lágy szöveteknek köszönhetően a leggyorsabb és legszebb hegképződés is ezen a területen következik be, és látványos eredmények érhetők el kisebb-nagyobb beavatkozásokkal. Kezdetben elegendő a kisebb beavatkozásnak számító botox vagy hyaluronsav kezelés, de a bőr megnyúlására végső soron csak a szemhéjplasztika jelenti a hatékony gyógyírt. Ennek is vannak fokozatai: van, hogy elegendő a bőrkimetszés, de van, hogy kiegészítő zsíreltávolítás, szemöldökemelés vagy a külső szemzug megfeszítése hozza meg a kívánt eredményt.  

Személyes konzultáció alkalmával tudjuk megállapítani, hogy az adott egyén esetében mi lenne a leghatékonyabb kombináció.    

Felső szemhéjplasztika

Kinek ajánlott:

Akinek a felső szemhéj bőre oly mértékben megnyúlt, hogy csukott szemmel is redőben marad. Ez eleinte csak esztétikai problémát jelent, a tekintet fáradtnak, szomorúnak tűnhet, sokan arra panaszkodnak, hogy nem tudják magukat már szépen kisminkelni, feltapad a szemhéjceruza feketéje a szemhéj felső területére.  Előrehaladott állapotban a szemhéj a pillákra lóg és a szem nyitva tartása egyszerűen nehézzé válik.

Hogyan történik:

Függőleges helyzetben történő precíz berajzolás után helyi érzéstelenítésben a felesleges bőrt kimetsszük. Amennyiben indokolt, eltávolítunk izomcsíkot, vagy előboltosult zsírt is. Alapos vérzéscsillapítás után a bőrben tovafutó („láthatatlan”) varrattal zárjuk, és ragasztócsíkkal fedjük a sebet.

Mit javasolt tenni és mi kerülendő műtét után:

Javasolt a száraz jegelés, gyulladáscsökkentő tabletta szedése, valamint nyugalom a varratszedésig.  Kerülendő a szemhéj túlzott mozgatása, a feji vérbőséget kiváltó mozdulatok, edzés, víz.

Mi várható:

Néhány napig minimális fájdalom, ami inkább csak egy érzékenység,  gyakran előfordul bevérzés a szem körül,  és minden esetben fellép némi duzzanat. A műtét után egy héttel távolítjuk el a varratot. A bevérzés 2-3 hét alatt szívódik fel, a duzzanat azonban sokkal lassabban lohad, a végleges állapot 2-3 hónaposan alakul ki. A heg ideális esetben a felső szemhéj redőben, és egy oldalt lévő ráncban foglal helyet, így nem feltűnő. A naptól védeni kell az adott évben. Körülbelül 5-10 évet fiatalodik a műtét által a szemkörnyék megjelenése, a tekintet nyitottabbá, frissebbé válik, a szemet 2-3 hét elteltével lehet sminkelni. Az elért állapot 5-10 évig látványos.   

Szemöldökemelés

Kinek ajánlott:

Az idő múlásával nemcsak a szemhéj szövetei ereszkednek meg, hanem kisebb-nagyobb mértékben (ez jelentős alkati különbségeket mutat) a homloké is. Ezt egy darabig hatékonyan kompenzálja a homlokizom, azonban egy fokozat után már ez sem elegendő és a szemöldök egyre lejjebb csúszik a szemhéjra, ezzel azt a látszatot keltve, mintha a szemhéjban keletkezne jelentős bőrfelesleg.  A kompenzáló izommozgás következtében a vízszintes homlokráncok elmélyülnek.  Sokszor a páciens pont emiatt jelentkezik első alkalommal, hogy csak egy kis botoxot szeretne a homlokráncaira. Ekkor szembesül a helyzettel, hogy a ráncok azért alakultak ki, mert a szemöldökét ezzel igyekszik helyén tartani. Ebben az esetben a botox kezelés eredményével rendkívül csalódott lesz, hiszen hirtelen nyilvánvalóvá válik szemhéjának, szemöldökének megereszkedése,  amely mind esztétikailag, mind funkcionálisan zavaró lesz. Amennyiben a helyzet  konzervatív megoldásokkal nem javítható, ajánlott a szemöldök sebészileg történő megemelése.

Hogyan történik:

Erre többféle módszer létezik: a bőrkimetszés történhet a szemöldök fölött közvetlenül, a homlok-hajas fejbőr határán és a hajas fejbőrben is. Ennek eldöntését körültekintően választjuk meg a pácienssel közösen mérlegelve.

A műtét vagy felső szemhéjplasztikával együtt, vagy azt megelőzően végzendő el. Eredményét illetően megjegyzendő, hogy a szemöldök normális helyre való pozícionálása után a homlok izmai végre ellazulhatnak, ráncai simábbá válnak, illetve a botox kezelés is hatékonyan működik ezután. Hátránya, hogy a bőridegek átmetszése miatt átmenetileg akár egy évig is érzészavar jelentkezik a homlok területén. (Ezt bármely bőrmetszés során megtapasztalhattuk, ha volt valakinek pl császármetszése, vakbélműtéte stb.)

Alsó szemhéjplasztika

Kinek ajánlott:

Sokan úgy gondolják, hogy az alsó szemhéjplasztika ugyanolyan egyszerű bőrkimetszés, mint a felső szemhéjplasztikáé, csak kisebb. Ez az esetek egy nagyon kis százalékára igaz. Az alsó szemhéjplasztikára jelentkező páciensek nagy részénél ugyanis a táskák, karikák elleni gyógyír nem a kimetszés, hanem inkább a feltöltés. Hiszen a probléma eredete részben az arcközép volumenének megfogyatkozása, és megereszkedése. Ennek feltöltését rendelőnkben hialuronsavval, és saját zsirral is végezzük. Ha valóban a bőr megnyúlásáról van szó, akkor többnyire fennáll a szemhéjszél lazasága is, ami csak még jobban fokozza a  bőrkimetszés utáni szemhéjszéli elállás (ectropium) kialakulásának kockázatát. Ebből következik, hogy a szemhéjszél vízszintes irányú megfeszítése szinte elengedhetetlen része a műtétnek.  Ezt vagy csak az izom és az alatta lévő kötőszöveti réteg felvarrásával, vagy a külső pillaváz szalag szemüregcsonthoz való felvarrásával végezzük (cantopexia).

Hogyan történik:

Az alsó szemhéjplasztikát ritkán végezzük önmagában, többnyire a felső szemhéjplasztikával együtt, vagy azt követően kerül rá sor. A metszés a pillasor alatt történik, hossza ahogyan a felső szemhéjplasztikánál, akár a külső szemüreg peremig is kinyúlhat. Zsírszövetet a legritkább esetben távolítunk el alulról, inkább erre is a feszesítés és a feltöltés a célszerűbb megoldás.

Mi várható:

Az alsó szemhéj beavatkozásnál mindig több a kockázat, mint a felső szemhéjnál. A bevérzés gyakoribb, és bekövetkezhet a fent említett szemhéjszél elállás, amely átmeneti jelenség is lehet a szemhéj vizenyő miatt, de tartós is lehet ha túlságosan sok volt a bőrkimetszés, vagy a heg zsugorodás következtében később alakul ki. A szemrés alakja szintén kissé megváltozik, lehet kerekebb, vagy éppen húzottabb. Természetesen arra törekszünk, hogy ez ne következzen be, de mégis minimális mértékben észlelhető szokott lenni.    

Cantopexia

Kinek ajánlott:

Az alsó szemhéj szöveteinek valamint az alsó pillaváz meglazulásának esetén ajánlott beavatkozás. A pillaváz külső szalagját felvarrjuk a külső szemüreg perem  belső oldalának csonthártyájához. Ezáltal nemcsak a pillaváz feszesedik, hanem az alsó szemhéj bőre, izma és kötőszövete is. A várható hatásról az alsó szemhéjplasztikában írottak érvényesek.