Tanácsok műtét előtt és után

Tanácsok műtét előtt és után

Összegyűjtöttük és rendszereztük azokat a fontos információkat, tanácsokat, javaslatokat, melyek segítenek és hozzájárulnak az Ön tökéletes gyógyulásához.

1. A döntés
2. Felkészülés testileg, lelkileg
3. Étkezés, öltözés
4. A nagy „átalakulás”
5. Műtét után
6. Kontrollvizsgálatok
7. Napról, napra jobb
8. Szövődmények
9. A műtétet követő 1-2 hét
10. Majd a következő 4 hét
11. A melltartó
12. Mellműtétet követő 6 hét után

1. A döntés

A döntés meghozatala előtt alaposan tájékozódjon, nemcsak az interneten, hanem akár több plasztikai sebészt is végighallgatva, hogy személyes benyomásokat, információkat gyűjtsön össze. A legkisebb kételyét is ossza meg az orvossal, hogy utána jól érezhesse magát, és csak élvezze a létrejött eredményt!

Ehhez türelem és belátás szükséges, valamint a tanácsok és javaslatok szigorú betartása!

Millióknak sikerült, önnek is fog!

2. Felkészülés testileg, lelkileg

A konzultáció, - amiből akár több is lehet, sőt több helyen is, - nagyon fontos. Érdemes akkor is elmenni, ha csak érdeklődik, ugyanis ott személyreszabott tájékoztatót kap a plasztikai sebésztől.

A beavatkozás előtt önnel egyetértésben fotódokumentáció készül, mely az orvosi dokumentáció része és az ön érdekeit is szolgálja. A fotók segítségével könnyen összehasonlítható a műtéti előtti állapot az elért eredményekkel.

A műtét előtti részletes írásbeli tájékoztató, és a műtéti beleegyezés nagyon fontos, melynek tartalmaznia kell a lehetséges konkrét szövődményeket és kockázatokat is! Ezt a műtéti beleegyezőt még a bódító tabletta bevétele előtt józan, éber állapotban olvassa el, és írja alá!

3. Étkezés, öltözés, mozgás

 • Műtét előtt és után könnyű ételek fogyasztása javasolt, az inkább kevesebbet és többször fogyasszon, mert a szervezetnek ilyenkor minden megterhelő! Nagyobb dózisban vitaminokat szedhet (pl.: C+Zink), hogy jól felkészülve várja a nagy átalakulást!
 • Fontos, hogy a műtétet megelőző éjféltől már ételt és italt se fogyasszon!
 • A fogamzásgátló tabletták, különböző mennyiségű hormont tartalmaznak, amelyek hatással vannak a mell térfogatára, és a véralvadásra (trombózis veszély miatt). Ezt feltétlenül, még a konzultáció alkalmával jelezze orvosának.
 • Amennyiben fenn áll a terhesség lehetőssége a tervezett műtét időszakában, azt feltétlenül jelezze orvosának.
 • Szerencsés, ha a menstruáció nem esik egybe a műtét napjával, de nem kizáró ok. Erről egyeztessen orvosával.
 • Kerülje az aszpirin és aszpirin - alapú gyógyszerek szedését a műtét előtt és után 10 nappal. Fokozott vérzést okozhatnak.
 • 24 órával a műtét előtt ne használjon testápolót.
 • Amennyiben Ön dohányzik, a műtét előtt 10 nappal és a gyógyulási időszakban (4-6 hét) függessze fel a dohányzást. Ha ezt nem tudja megtenni, a napi adagját csökkentse minimálisra. (1-5 szál)
 • Érdemes a műtétre reggel frissen mosott hajjal érkezni, mert utána napokig nem tud majd saját maga hajat mosni.
 • Igyon napközben legalább 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvizet, melyet frissen facsart citromlével is lehet ízesíteni, de fogyaszthat gyümölcsleveket is. A műtétre 0,33-as kisüveg legyen a legnagyobb kiszerelés, amit magával hoz, hiszen frissen műtötten nem esne jól másfél litert emelgetni! A kisüveges ásványvízből legyen önnél több!
 • Ha mell műtétre érkezik, akkor elöl gombolós vagy zippzáros felső legyen önnél, mert nem lehet magasra tartott kézzel, vagy a megszokott hátranyúlásokkal öltözni és vetkőzni jó ideig! Olyan ruhaneműt viseljen az első időben, amit nem sajnál, ha a fertőtlenítőszer kimoshatatlanul megfog, vagy a tépőzár miatt kibolyhosodik!

Bármilyen nehéz is, szigorúan be kell tartani az orvosi előírásokat, ez vonatkozik a táplálkozásra és a műtét utáni életmódra egyaránt!

4. A nagy „átalakulás”

A műtétről pontos leírást kap a konzultáción, és az írásos tájékoztatóban.

A műtét előtt és a műtét során adott fájdalomcsillapítóknak köszönhetően fájdalommentesen fog ébredni az altatásból. Először az őrzőbe, majd a kórterembe kerül nővéri felügyelettel mindaddig, amíg teljesen magához nem tér.

Az, hogy ez mennyi időt vesz igénybe változó, de általában 2 óráig tart. A fájdalom ellen már az ébredés alatt és azt követően is folyamatosan fájdalomcsillapítót fog kapni.

Előfordulhat, hogy gyógyszerek miatt fázik a műtét után. A didergést a műtő alacsony hőmérséklete, az altatószerek kiürülése és a folyadékvesztés is okozhatja. A nővérek takarót adnak, ha nem múlik el.
Altatás után időnként előfordulhat émelygés, hányinger. Kérjen gyógyszert, ha ez nagyon kellemetlen!

Bizonyos esetekben az orvos 1-1 draincsövet vezet be a varratoknál vagy egyéb nyílásból, mely a gyógyulás elősegítésére szolgál. Ezeken keresztül távozhat a véres-savós, pirosas, sárgás váladék. Ezek a vékony műanyag csövek általában a műtétet követő napon kerülnek eltávolításra, de szükség esetén akár néhány napig is bent maradhatnak. Ezeket a nővér folyamatosan ellenőrzi.

A drain eltávolítását a plasztikai sebész végzi, és kis fájdalommal jár. A drain miatt néha előfordulhat minimális irritáció a varratnál, mely gyorsan megszűnik.

5. Műtét után

Az altatásos műtétek után egy vagy két éjszakát a kórházban kell tölteni. (Kivételes esetekben, lehetőség van este hazamenni.)

A tökéletes eredmény elérése a bőrmetszés zárására szövetkímélő varratokat alkalmaznak, így sokkal szebben gyógyulnak a metszések és szebbek lesznek a hegek. A mélyebb szövetek zárására felszívódó varratokat használ az orvos. A külső varratok kivétele szinte fájdalommentes. Esetenként alkalmaznak felszívódó bőrvarratokat is, mely megkímél a varratszedés esetleges minimális kellemetlenségeitől is.

Közvetlenül a műtét után az alvás bizony nehézkes. A háton kell feküdni úgy, hogy a hátat és a fejet kitámasztjuk (félig ülő testhelyzet) a duzzadás és a fájdalom elkerülése miatt. Jó pár hétig nincs hasonfekvés, és az oldalunkra sem fekhetünk!

A kis sebekre általában nem vízálló tapasz kerül, a műtétet követően a légcsere és a szellőzés biztosítására. A későbbiekben lehetőség van vízálló kötés felhelyezésére, hogy a beavatkozás után néhány nappal zuhanyozni is tudjon. A vízálló kötés hátránya, hogy jóval sűrűbben kell cserélni és nem szellőzik.

Mellműtét esetén fontos, hogy óvatosan használja felkarját és ne vegye le a speciális melltartót! Felkeléskor ne támaszkodjon karjaira, inkább hasizomból kelljen fel.

A műtét utáni időszakban vigyázni kell a varratokra, szárazon kell őket tartani!

Ne kerüljön semmiféle krém vagy más folyadék a varrat közelébe, mert gyulladást okozhatnak! Ha a kötés esetleg átvérzik, keresse fel orvosát, aki elvégzi a kötéscserét.

A felépülés első napjai alatt rendszeresen mérje testhőmérsékletét! A magas láz gyulladásra utalhat. Az enyhe hőemelkedés viszont természetes velejárója a lábadozásnak, persze vannak kivételek bőven, akiknél még hőemelkedés sincs.

A plasztikai sebész antibiotikumot írt fel, amit szedjen be az orvos utasítása szerint! Erre megelőzés céljából van szükség! Fájdalomcsillapítót is kap néhány napig.

Ne vegyen be acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert addig, amíg az orvossal nem beszéli meg, mert ezek vérzést okozhatnak.

Fontos, hogy a műtét után legyen valaki, aki hazaviszi önt a kórházból autóval, hiszen nem vezethet majd néhány hétig.

6. Kontrollvizsgálatok

A műtét után egyre vidámabban

A műtét után mindenki eltérő módon tolerálja a fájdalmat. Sokaknál előfordul, hogy csak kisfokú fájdalmat éreznek, és ennek köszönhetően sajnos nem vigyáznak kellőképpen a frissen operált területre. Már pár nap után ugyanolyan életvitelt folytatnak, mint a műtét előtt. Ezzel szemben számos páciens napokat tölt ágyban nagy fájdalomra panaszkodva. Az átlag műtét utáni magatartás a kettő közt van. Fontos a fokozatosság és a kíméletes életmód!

Az orvos általában hűtést ajánl az otthoni ápolás részeként az első 48 órára jégzselével, ami a legtöbb gyógyszertárban, drogériában kapható. Itt megjegyzendő, hogy a fagyasztott ételek használata hűtésre tilos, mert a zacskó sosem tiszta!

A műtétet követő 7. és 14. napon, kontrollvizsgálaton kell részt venni. A további kontrollvizsgálatokról orvosa tájékoztatja.

7. Napról, napra jobb

A műtét után természetes a feszítő, égő, szorító érzés. A bőrnek és a szöveteknek meg kell szokniuk a változást.

Mellműtét esetén nem lehet kitárt karú mozdulatokat tenni, ruhát így felvenni, magasan megkapaszkodni, nehéz női táskát vállon cipelni, stb. Nagy figyelemmel kell óvni testét, hiszen a megfelelő tokképződéshez, az implantátum pontos elhelyezkedéséhez ez nélkülözhetetlen. Nem javasolt a vezetés, akkor sem, ha automata sebességváltós autója van.

Munkáját folytathatja, de a felépülés első két hete alatt a fizikai megterhelést, minden megerőltető munkát és a sportmozgásokat kerülni kell! Nem szabad kockáztatni sem a sebszélek szétrepedését, mellplasztika esetén pedig az izommozgás következtében kialakuló implantátum elmozdulását. Két hét elteltével fokozatosan visszatérhet korábbi életviteléhez.

8. Szövődmények

A műtétet követő 2 hét a legfontosabb időszak. Ebben a 2 hétben jelentkezhet a műtéti komplikációk 70-80%-a, így ebben az időszakban legalább 2-3 kontroll vizsgálatra is sort kell keríteni. Ezek alkalmával a plasztikai sebész minden esetben lecseréli a kötést, és megvizsgálja önt, még akkor is, ha semmi panasza nincs. Hangsúlyozzuk, hogy az esetleges komplikációk korai felismerésével, és a gyors, szakszerű kezeléssel elkerülhető a nagyobb baj.

A műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ilyen szövődmény lehet a sebfertőzés, a vér- és savógyülem kialakulása, a keloidos hegképződés, aszimmetria és az érzékenység átmeneti megváltozása.

A varrási technikától függően 1-2 hét körül történik a varratok eltávolítása. Varratszedés előtt ajánlatos a varratok szárazon tartása, így ebben a műtétet követő első két hétben a kötést nem érheti víz! A kötés orvosonként eltérő lehet, szükséges a szoros kötés, ragasztás, fáslizás, mellkas szorító, haskötő.

A kötést sose távolítsa el saját kezűleg! Azt csak az orvos vagy asszisztense veheti le kontrollvizsgálatok alkalmával! A kötésnek mindenképpen szorosnak kell maradnia, ez biztosítja, hogy a szövetek jobban tapadjanak, valamint kontrollálja az ödéma képződést is. Ha hirtelen duzzadást észlel a műtét utáni napokban, keresse fel orvosát!

A varratok megkímélése érdekében 2 hétig nyugodtabb, pihenéssel teli életvitelt kell folytatni, a fizikai és pszichés megterheléseket kerülni kell!

9. Műtét utáni 1-2 hét

Előfordulhatnak hematómák, vérömlenyek, melyek maguktól felszívódnak. A jegelés gyorsíthatja a felszívódás folyamatát.

Ha kombinált műtéte volt (pl. mellfelvarrás és nagyobbítás), valószínűleg szükség lesz véralvadásgátló adagolására a műtét utáni napokban, de erről orvosa tájékoztja.

Amíg a varratok nem záródnak össze, és nem történik meg a varratszedés, nem lehet zuhanyozni.

Kb. egy-két hétig nem tud majd önállóan hajat mosni, ezért ajánlatos a műtét előtt hajat, utána pedig „fényűzzön” a fodrászánál!

Amint tud, sétálgasson!

A hegek lassan gyógyulnak, és folyamatosan formálódnak a műtétet követő 8-12 hónapban. Először kidudorodhatnak és vörösek lehetnek, de később ellapulnak, és folyamatosan halványodnak. A hegek gyógyulásának mértéke természetesen egyéni adottságok függvénye.

A hegek kezelése szilikonos vagy aloe vera tartalmú krémmel a varratszedés után megengedett.

A műtét után változhat a bőr érzékenysége. Ez általában néhány hónap múlva elmúlik, habár néhány esetben tartós állapot is lehet. A teljes érzéketlenség rendkívül ritka. Ha az érzékenység visszatér, a seb környékén fájdalmat, viszketést érezhet. Ez azért van, mert kezdenek visszatérni az idegi funkciók.

Mellműtét után sok nő panaszkodik állandóan merev és érzékeny mellbimbókra a műtét után. Ha leragasztja a mellbimbókat kerek ragtapasszal, megvédheti azt a ruha okozta irritációtól.

Ne ijedjen meg, ha fura hangokat hallunk a megnagyobbított mellekből. Ezt a folyadék felszaporodás és buborékok okozhatják. Akkor is hallhatóak, ha az implantátum nem rögzült még teljesen. Ez valószínűleg néhány héten belül elmúlik.

A műtét után részletes zárójelentést kap. Implantátum esetén névre szóló kártyát, dokumentumot, mert ez is az ön biztonságát jelenti.

10. …Majd a következő 4 hét

A műtét utáni első 1 hónapban számíthat duzzanatra, ödémára.

A mellműtétet követően akár hetekig is lehet kisebb fájdalom és a két mell közötti aszimmetria (nagyságbeli, helyzetbeli és alakbeli eltérés). Ezekben a hetekben tehát az implantátumok magasságának eltérő állása, kisebb-nagyobb duzzanat, mérsékelt fájdalom, eltérő alakváltozás is teljesen normális.

Ne vegyen be semmilyen recept nélkül kapható gyógyszert vagy készítményt csak, ha egyeztetett azt az orvossal!

A műtétet követő 3-6. hét során már varratok nélkül élheti mindennapjait, de 6 héten át folyamatosan kell viselni a speciális, szoroshaskötőt, melltartót. Három hét elteltével már a könnyű testmozgás elkezdhető, de csak a 6. hét vége felé térhet vissza fokozatosan a megszokott életvitel. Két hónapig kerülni kell a szoláriumozást, a napozást és a szauna használatát. A mellnagyobbítást követően a 3.(4.) , a 6. és a 12. héten, kontrollvizsgálaton kell részt venni. Majd fél és egy éves kontrollra is menni kell. A külső hegek gyógyulási ideje kb. 6-8 hónap, míg a szöveteken belül, az implantátum körül elhelyezkedő belső hegek is ennyi idő alatt gyógyulnak be teljesen.

A heggyógyulás elősegítése érdekében speciális hegkezelő krémek használata javasolt. Továbbá szilikontapasz alkalmazása.

11. A melltartó

A melltartó viselése egyébiránt folyamatosan javasolt, hiszen a megnövekedett melltömeg tartását segíti, nem ereszkedik majd meg a mell. Azok, akiknek a bőre feszes a mellnagyobbító műtét után, gyakran elhagyhatják a melltartó folyamatos viselését a műtétet követő fél év után. De akinek a mellnagyobbítás előtt laza volt a bőre, megereszkedett mellei voltak, illetve, aki mellfelvarrással kombinált mellnagyobbításon esett át, annak mindenképp javasolt a normál vagy sportmelltartó viselése. Az ideális melltartó légáteresztő kompressziós hálóból készült, és hőnyomó eljárással van kialakítva a mellrész, melyen így nincs varrat. A mell a mozgás során stabil marad. A termék képessége maximális.

A melltartó elől kétsoros francia kapoccsal záródik, mely megkönnyíti a fel és levételt. Az állítható széles vállpánt a nehezebb mellet is képes megtartani.

12. Mellműtétet követő 6 hét után

A 7-12. hét során nagyjából befejeződik az implantátum elhelyezkedése. A mellnagyobbítás után kb. a 12-14. hét végére alakul ki a végleges mellforma. Az idáig eltelt 12 hét alatti természetes gyógyulási folyamat során gyakran előfordul, hogy átmenetileg méret és alakbeli különbségek, kisebb alaki torzulások, húzódó és letapadó hegek jelentkeznek, de nagyjából a 12. hét végére (van, akinél csak a 4-6. hónapra) ezek nyomtalanul elmúlnak, és a mellek kezdik felvenni végleges formájukat. A 12. hét után már csak nappalra kell a szoros melltartót viselni, és a sportmozgások is végezhetőek már, ha nem okoznak fájdalmat, kellemetlen érzést. Ha valaki versenysportot űz, arról külön kell orvosával értekeznie!

Ne végezzen fárasztó tevékenységet, és ne sportoljon 5-6 hétig a beavatkozást követően! Figyeljen oda, hogy gyermekeit se emelgesse legalább 5 hétig.

A mellnagyobbító műtét után 1 évvel kontroll vizsgálaton kell részt venni, ekkor a plasztikai sebész ellenőrzi a mellek alakját, és tapintással a mellek állagát. Ekkor már teljesen végleges a mellforma. Ha a gyógyulás tökéletes, akkor a mellek tapintásra egyformán puhák, nincs nyoma tokképződésnek, a bőr lazább, természetesebb, mint a műtét utáni átmeneti duzzadt időszakban volt.

A hegek ekkorra már nagyjából a végleges formát és színt veszik fel, vannak, akiknél 1 éven túl nyúlik a teljes hegformálódás. Ha valakinek jó sebgyógyulási hajlama van, akkor a mellnagyobbítás után fél-egy évvel a hegek csak vékony -közelről is alig látszó, a bőr pigmentáltságával megegyező csíkok. Sajnos részlegesen kiszélesedett, vagy nagyon ritkán kórosan túlburjánzott (keloidos) hegek is előfordulhatnak. Ilyenkor már korai stádiumban meg kell kezdeni ezek megfelelő kezelését.