Zsírleszívás

A zsíreloszlásért két tényező felelős: a genetika és az étrend. A genetika határozza meg az egyes zsírsejtek elhelyezkedését és azok mennyiségét, amelyek helyhez kötöttek, és nem változnak a pubertáskor után sem.

Az étrenddel változtatható a zsír mennyisége a sejtekben, de ez nem módosítja a zsírsejtek számát, vagy azok elhelyezkedését. Ha örökletesen sok zsírsejt található a combon, és kevés a mellkasán, akkor mindig is több zsír lesz a combján, mint a mellkasán, és a nehéz munkával és diétával elért fogyás következtében vékony felsőteste és nem változó széles csípője marad.

A zsírleszívással azonban az aktuális zsírsejtek eltávolításra kerülnek, így annak eredménye hosszan tartó lesz.

A zsírleszívás lényegében a különböző testtájakon kialakuló zsírfelrakódások végleges eltávolítása speciális fém kanül (vékony cső) és vákuum segítségével.

A zsírleszívás helyi zsírfeleslegek eltüntetésére alkalmas eljárás. Kisebb területek kontúrjának korrekciójára igazán hatásos módszer, így főleg a has, a csípő, a tomportáj, a derék, comb és a térdek körül egy-egy területen észlelhető, vagy a fogyókúra után továbbra is elődomborodó zsír eltávolítása lehet a cél. A vékony kanülök segítségével lehetőség van a boka, az arc, a toka formálására is.

Kinek ajánljuk a zsírleszívást?

A zsírleszívást azoknak ajánljuk, akik a testük egyes tájain zsírlerakodással rendelkeznek, azonban nincs jelentős súlyfeleslegük és a bőrük viszonylag feszes.

A közhiedelemmel ellentétben nem csupán a nők küzdhetnek ilyen jellegű problémákkal. A férfiak is igénybe veszik ezt a beavatkozást. A leginkább kezelt területek a has, a toka, megnagyobbodott nőies mell és a lágyék.

Hogyan történik a zsírleszívás?

A zsírleszívás ideális esetben elvégezhető helyi érzéstelenítésben, de 4 testtájéknál nagyobb terület egyidejű zsírszívása esetén altatás vagy epidurális (gerincvelői) érzéstelenítés javasolt, egy éjszakás kórházi ellátással.

A behatolás 2-5 mm-es rejtett metszésekből történik a kívánt területnek megfelelően.

Műtétkor a helyileg felszaporodott bőralatti zsírszövetet vákuum segítségével eltávolítjuk, ezáltal vastagságát a környezetben lévő rétegvastagsághoz igazítjuk. Attól függően, hogy mekkora területről mennyi zsírt kell leszívni általában 1-1,5 órát vesz igénybe a beavatkozás. A zsírleszívás végén azonnal rugalmas, megfelelő nyomást biztosító speciális öltözéket (nadrág, dressz) helyezünk a területre.

Mi várható a műtét után?

A műtét után duzzanat, folyadékgyülem képződése, bevérzés fordulhat elő. Ennek elkerülésére, valamint a bőr egyenletes letapadása érdekében az első néhány napon jegelés, valamint speciális nyomókötés viselése szükséges, lehetőleg a beteg által a beavatkozás előtt beszerzett kompressziós ruha alkalmazásával 4 héten át.

A műtét után 1 héttel kerül sor a varratszedésre, és csak pici, néhány milliméteres heg jelzi a beavatkozás helyét. Előfordulhat, hogy néhány napig könnyen enyhíthető tünetekkel kell számolni a kezelt testrészen (véraláfutások, fájdalom), ezért érdemes otthon maradni, pihenni néhány napig.

A zsírleszívás után néhány héttel alakul ki a végleges eredmény, és a testforma szép, esztétikus alakú lesz.

Lehetséges szövődmények

Egészségügyi komplikációk:
utóvérzés, gyulladás, duzzanat, savógyülem, bőrideg sérülés, bőrelhalás, zsírembólia, aneszteziologiai (altatási) komplikációk. Ezek azonban - hála az orvostudomány fejlődésének - egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetők.

Esztétikai szövődmények:
felületi kontúregyenetlenségek, bőrszín elváltozás, hegproblémák, aszimmetria. Ezek a szövődmények azonban ismételt beavatkozással korrigálhatók.

Címkék: